Modern Polish Spirit

Frant to niezależna marka okowity z Polski.

Frant to efekt podróży po Polsce w poszukiwaniu najciekawszych pomysłów na wysokiej jakości alkohole. Odwiedzając niewielkie, rodzinne gorzelnie, rozmawiając z dostawcami i szperając w archiwalnych recepturach doszliśmy do wniosku, że to co najciekawsze w świecie polskiej wódki i alkoholi rzadko ma szansę trafić do odbiorców w Polsce i zagranicą.

Postanowiliśmy tchnąć nowe życie w świat “polskiej wódki” i pokazać, jak współcześnie może ona smakować i wyglądać.

Twórcy

Dorota
Żylewicz-Nosowska

Dorota Żylewicz-Nosowska – pomysłodawczyni powstania Franta, jest ceryfikowanym sommelierem (WSET) i od  dziesięciu lat zajmuje się promocją i sprzedażą win i niszowych alkoholi premium.

W ostatnich latach przemierzyła ponad 5000 kilometrów spotykając się z ciekawymi dostawcami, ekspertami i przeszukując archiwa dotyczące historii polskiej sztuki destylacji.

Filip
Pągowski

Filip Pągowski to mieszkający między Warszawą a Nowym Jorkiem polski artysta graficzny, w którego pracach widać echa legendarnej Polskiej Szkoły Plakatu.

Współpracował z New Yorkerem, Nike, Drake i innymi prestiżowymi markami i klientami. Jest autorem kultowego symbolu marki Comme des Garçons PLAY – jednej z najbardziej znanych ikon graficznych na świecie.

Produkt

Frant Wildflower to okowita z polskiego miodu wielokwiatowego pochodzącego z Warmii i Mazur.

Podczas pracochłonnego procesu produkcji miód jest fermentowany i destylowany dzięki czemu smak Frant Wildflower jest wytrawny i pełen niuansów. Nie należy go mylić ze słodkimi wódkami miodowymi.

Frant Wildflower najlepiej sprawdza się jako digestif lub w towarzystwie delikatnych mięsnych i rybnych dań. W koktajlach dobrze smakuje w połączeniu ze składnikami o wysokiej kwasowości.  

Intrygujące, nowe podejście do alkoholu wytwarzanego na bazie miodu

Noty degustacyjne

Nos

  • wanilia
  • rumianek
  • dojrzała cytryna

Usta

  • pełne
  • lawender
  • anyż
  • kwiaty

Finisz

  • bogaty
  • wytrawny

Pairings

  • 1. Karmelizowane orzechy z serem koziom
  • 2. Brillat Savarin
  • 3. Tatar z wołowiny
  • 4. Gravlax
  • 5. Śliwka, Czekolada 85%, Miodownik

Koktajle

Apple & Honey

  • 30ml Frant Wildflower
  • 75ml cydr jabłkowy Ignaców
  • 7,5ml gastrique pieczone jabłko

Kupetka; lemon zest discard

Frantinez

  • 40ml  Frant Wildflower
  • 15ml czerwony wermut
  • 5ml Nalewka Staropolska wiśniowa
  • 2d esencja pomarańczowa z propolisem

Tumbler+ice cube; romb z plastra miodu

Wildflower Martini

  • 40ml Frant Wildflower
  • 10ml wermut bianco
  • 3d esencji z wrzosu

Mały kieliszek; wrzos przypięty do kieliszka

Gdzie jesteśmy?

Frant dostępny jest w wybranych sklepach i restauracjach w Polsce.

Restauracje, m.in.:

Warszawa

  • Alewino
  • Concept13
  • Butchery&Wine
  • Le braci
  • Nolita
  • Kieliszki na Próżnej
  • Dyletanci
  • Rozbrat
  • Muzealna
  • Stary Dom
  • Nobu
  • The Farm
  • Hotel Warszawa
  • Bibenda
  • El Koktel
  • Backroom
  • Paloma Inn
  • Pacyfik
  • Lane’s Gin Bar
  • Woda Ognista
  • Norblin

Kraków

  • Bottiglieria 1881
  • Fiorentina
  • Garden
  • Albertina
  • Karakter
  • Pimiento
  • Mercy Brown
  • TAG
  • Nolio
  • Nota Rest, Bistro Bene
  • Hint
  • Halicka, MAK

Poznań

  • Concordia Taste
  • Muga
  • Nifty No.20

Trójmiasto

  • Mała Sztuka
  • Eliksir
  • Flisak ’76
  • Pixel
  • Dancing Anchor, Ink Above

Wrocław

  • Pod Papugami
  • Młoda Polska
  • Campo
  • Hint

Łódź

  • Powidok
  • Spirit

Bydgoszcz

  • Kuchnia by Marcin Szukaj

Katowice

  • Albenca

Zakopane

  • Restauracja Halka

Leszno

Sieć hoteli Puro – Gdańsk, Poznań, Wrocław, Kraków Stare Miasto i Kazimierz.